Rybáři kteří mají to štěstí, že jejich oblíbený revir neuzavřel ledový krunýř, si mohou přes zimu snadno nalovit bílou rybu. Během zimy je maso bílých ryb jediným obdobím, kdy i bílá ryba může chutnat výborně.
Recept na zavináče
Ryby obvyklým způsobem očistíme, vykucháme, ploutve a hlavy odstraníme. Ryby řádně opláchneme v čisté vodě a naskládáme do kameninové nebo skleněné nádoby. Mírně zatěžkáme a zalijeme nálevem. Příprava nálevu (10 litrů): 5 litrů octa, 5litrů vody, 1,20 kg soli. V tomto roztoku necháme ryby pět dní.
Potom je vyjmeme, po délce rozpůlíme, změklé velké kosti (páteř) vyloupneme a rybí půlky svineme jako zavináče. Naskládáme opět do čisté nádoby a zalijeme novou marinádou ve složení: 2 litry octa, 8 litrů vody, 200 g soli, popřípadě pět kostek cukru, několik zrnek pepře, nové koření, jeden až dva bobkové listy, na kroužky nakrájená cibule a vše povaříme.
Recept na pečenáče
Ryby očistíme, vykucháme, rozsekáme na díly, vypereme, osušíme utěrkou, osolíme, rozložíme a dáme uležet na jeden a půl hodiny. Potom ryby opět osušíme a opečeme po obou stranách na velké pánvi na sádle nebo přepušťeném másle. Opečené ryby dáme do porcelánové misky nebo hrnku a necháme vychladnout.
Příprava marinády: dobrý vinný ocet, ředěný vodou podle chuti, sůl, vcelku stroužky česneku, celý pepř, nové koření, oloupanou cibulku, citrónovou kůru zbavenou bílého vnitřku, hřebíček, bobkový list. Množství nálevu připravíme podle množství ryb. Směs vaříme asi 20 minut.
Opečené, popřípadě osmažené ryby vložíme do kameninové nebo porcelánové nádoby, zalijeme teplou marinádou a mírně dolijeme stolním olejem. Na uvedenou směs použijeme asi 1/16 1l stolního oleje, a necháme uležet v chladné místnosti 3 dny. Třetí den upravíme rybu na mísu, pokapeme olejem, popřípadě ještě citrónovou šťávou a podáváme.