SUMEC S HOŘČIČNÝM MÁSLEM
Ingredience: 2 kg masa z menšího sumce, 1 litr bílého přírodního vína, 5 dl vody, 5 dkg cibule, 5 dkg petržele, 5 dkg celeru, 5 dkg mrkve, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, 15 zrnek pepře, sůl. Na hořčičné máslo: 15 dkg másla, 3 lžíce hořčice, 4 natvrdo uvařené žloutky, mletý pepř, sůl. Kadeřavá petržel na zdobení.
Maso zbavené kůže nasolíme a na několik hodin odložíme do chladu. Potom ho opatrně vaříme, spíše dusíme, v roztoku vína, vody, koření, pokrájené zeleniny i menšího množství soli. Upravené na míse poléváme rozpáleným hořčičným máslem a zdobíme snítkami kadeřavé petržele. Hořčičné máslo: žloutky prolisujeme a rozšleháme s ostatními surovinami.
SUMČÍ PAPRIKÁČ
Ingredience: 80 dkg sumce, 5 dkg slaniny, vrchovatá lžíce sádla, 1 cibule, 1 rajče, 2 červené papriky, lžička sladké papriky, 3 dl smetany, sůl.
Kůže zbavené a pokud možno vykostěné maso pokrájíme na kousky asi dvakrát dva centimetry velké a osolíme. Rozpálíme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a rozškvaříme slaninu. Až cibule a slanina zhnědne, odstavíme ji z ohně, zasypeme paprikou, na velmi malé kousky pokrájenými paprikami a rajčetem, poklademe kousky masa, podlejeme nepatrným množstvím vody a na velmi mírném ohni dusíme pod pokličkou 20 minut. Nemícháme! Nakonec přilijeme osolenou kyselou smetanu, necháme přejít var a podáváme.
SUMEC Z DĚVÍNA
Ingredience: 4 plátky sumce (60 dkg), sůl, půl lžičky pepře, 8 dkg šunky, 6 dkg tvrdého sýru, natvrdo vařené vajíčko, 1,5 dl oleje, 3 dkg pražených mandli, 4 půlky kompotovaných broskvi, 2 lžičky sherry.
Každou porci ryby – kůže a kostí zbavenou – osolíme, opepříme, položíme na ni plátek šunky, ementálu, čtvrtku vajíčka, přeložíme, sepneme jehlou, ještě svrchu osolíme a opepříme a prudce upečeme na oleji. Hotové kapsičky necháme na teple, kde do nich zapícháme na nudličky krájené loupané pražené slané mandle. Podáváme s kompotovanou broskví, kterou zastříkneme lžičkou sherry.
POLÉVKA BURIDA ( ITALSKÁ KUCHYNĚ )
Ingredience: 30 dkg sumce, 5 dkg cibule, 5 dkg celeru, 2 stroužky česneku, 15 dkg čerstvých hub, 10 dkg rajčat, 0,5 dl oleje, půl lžičky pepře, 1 dl bílého přírodního vína, lžíce citrónové šťávy, 1,5 dl vody.
Natrouhanou cibuli osmahneme na oleji, přidáme nastrouhaný celer, utřený česnek, pokrájené houby a rajčata. Opepříme, osolíme, zalijeme vodou a 30 minut vaříme. Pak vmícháme kůže a kostí zbavené sumčí maso a vaříme ještě 10 minut. Polévku dochutíme vínem a citrónovou šťávou.
SUMEC S BRUTNÁKEM
Ingredience: 4 plátky sumce (60 dkg), sůl, 5 dkg hladké mouky, 1 dl oleje, 5 dkg cibule, 2 dl bílého přírodního vína, 2 lžičky sardelové pasty, lžíce citrónové šťávy, 5 dkg čerstvého másla, 5 dkg lístečků brutnáku (borce).
Maso zbavené kůže a kostí osolíme, přes síto zaprášíme moukou. V oleji zpěníme cibuli, přidáme víno, sardelovou pastu, rybu a na velmi mírném ohni dusíme asi 15 minut. Hotový pokrm stříkneme citrónovou šťávou. Podáváme sypaný krájenými lístečky brutnáku, s malým kouskem čerstvého másla. (Poznámka: solíme jen mírně, sardelová pasta je sama o sobě velmi slaná.)
BRATISLAVSKÝ SUMEC
Ingredience: 2 porce sumce (asi 30 dkg), 5 dkg cibule, 5 dkg másla, lžička sladké papriky, 2 lžíce rajčatového protlaku, lžíce citrónové šťávy, lžička cukru, 1 dl silného rybího vývaru, sůl, lžička maizeny, 1 dl mléka.
Nastrouhanou cibuli osmahneme na másle, přidáme kůže a kostí zbavené osolené plátky sumce, papriku, protlak, citrónovou šťávu, vývar a vše dusíme 10 minut. Pak přilijeme mléko s rozkvedlanou maizenou a ještě chvíli povaříme.
GULÁŠ ZE SUMCE
Ingredience: 60 dkg sumce, 5 dkg sádla, 5 dkg slaniny, 20 dkg cibule, 2 stroužky česneku, lžíce rajčatového protlaku, lžíce papriky, půl lžičky pepře, půl lžičky mletého kmínu, lžíce červeného vína, sůl
V sádle rozškvaříme slaninu, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, když zezlátne, tak ještě česnek rozetřený se solí, protlak i koření s několika lžícemi vody krátce podusíme. Do omáčky zamícháme na kostičky pokrájené maso, 10 minut dusíme a dochutíme vínem.
mám taky svůj oblíbený recept na sumce https://www.rybo.cz/sumec-recept-na-stredomorsky-zpusob/